Házi vegaburger kisokos,
avagy hogyan készítsünk hamburgert hús nélkül
A húsmentes hamburgerek kézenfekvő választás azok számára, akik vegetáriánusok vagy vegánok. Ez azonban nem jelenti azt, hogy csak nekik szánják. Az alkalmankénti marhahúspogácsa növényi alapúra cserélése számos előnnyel járhat. Mik a minőségi házi "vega" hamburgerek előnyei?
» Több rostot tartalmaznak
» Alacsonyabb a telített zsírtartalmuk
» Antioxidánsok és biológiailag aktív anyagok forrásai
» Segítenek vonzó módon beépíteni a "hétköznapi" összetevőket
Mi a különbség a zöldségpogácsa és a vega burger között?
Ha azt tervezi, hogy kipróbál egy húsmentes hamburgert, különféle változatokkal találkozhat. Némelyiket gyorsétteremben fogyaszthatja, másokat késztermékként vásárolhat a boltban. A zöldségpogácsa általában nem hasonlít a húsra, és nincs is hasonló íze sem. Röviden, az egy zöldségburger, amelyet gyakran sárgarépából, borsóból vagy más zöldségekből készítenek. Ekkor találkozhat a "zöldségszelet" vagy a "zöldségpogácsa" kifejezéssel is, amely ugyan növényi fehérjeforrás, de nem hasonlít a darált húsra. Felfedezhetők azonban a hamburgerek olyan változatai is, amelyek közelebb állnak a tipikus darált húshoz. Akárcsak a Labeta Vega burger mixei:
Vegaburger zöldségekkel | és | Vegaburger hagymával |
Milyen alapanyagokból lehet a legjobban elkészíteni egy házi növényi alapú burgert?
Pörkölt cékla, főtt fekete- és vörösbab, adzuki bab, konzerv csicseriborsó, finomra őrölt zabpehely, tofu, gomba, gomba, pirított hagyma, fokhagyma, borsó, jól megfőtt vörös rizs, tojás, és persze fűszer.
Íme néhány bevált kombináció a házi készítésű szószhoz:
» majonéz - mustár - finomra vágott hagyma - reszelt savanyúság - só - bors
» majonéz - ketchup - mustár - savanyúság - só - bors
» sűrű joghurt - majonéz - harissa - fokhagyma - só
» majonéz - mustár - ketchup - Worcestershire - savanyú uborka - hagyma - só - bors
» majonéz - sült fokhagyma - szárított ecetes paradicsom - mustár - chili paprika - citromlé - só - bors
Összefoglalás és végső ajánlások
A kiváló burger nem csak egy húsos vagy zöldséges "pogácsa". Legyen óvatos a zsemle kiválasztásával, és készítsen jellegzetes sűrű szószt. Használjon ropogós salátaleveleket, és adjon hozzá karamellizált hagymát vagy egy enyhén olvasztott cheddarszeletet. Ha egy burger lédús és tele van ízekkel, akkor növényi alapú változatban is tökéletes. Mindenkinek ajánlom a zöldséges változatok valamelyikének kipróbálását étkezési stílustól függetlenül. Hasznos, ha hús nélkül is boldogulunk.