Hozzávalók:
- bő 1kg marhahús
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanálfekete bors
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 400ml kókusztej
- 1-4 csésze marhahúsleves
- 1-2 evőkanál vörös curry paszta
- 1 lime héja és leve
- 1 kis fehér hagyma, vékonyra szeletelve
- 2 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
- 1 darab citromfű, a kemény végeit eltávolítjuk, összetörjük és 1 hüvelykes szeletekre vágjuk
- 1 kisebb darab gyömbér, meghámozva és vékonyra szeletelve
- 2 nagy db édesburgonya, meghámozva és kockákra vágva
- 2 piros kaliforniai paprika gyufaszálra vágva
Elékszítése:
- Az egész marhahúst mindenhol sózzuk és borsozzuk be.
- Melegítsük elő az olajat a kuktában. Amikor az olaj már csillog, hozzáadjuk a húst, és oldalanként kb. 7 percig pirítjuk.
- Adjunk hozzá 1 csésze kókusztejet, 1 csésze marhahúslevet, a vörös curry pasztát, a lime héját és levét, a hagymát, a fokhagymát, a citromfüvet és a gyömbért. Keverjük jól össze.
- Zárjuk le a fedelet ügyelve arra, hogy a légtelenítő szelep is zárva legyen, és főzzük nagy nyomáson kb. 30 percig. A főzési idő leteltével a szelepen lassan engedjük ki a nyomást 10 percig, majd szükség esetén nyissuk ki jobban a szelepet.
- Fogóval vagy két villával tegyük át a marhahúst egy tányérra.
- Rakjuk a kuktába az édesburgonyát, a piros kaliforniai paprikát és a maradék csésze kókusztejet. Keverjük össze, helyezzük vissza a fedőt, és főzzük nagy nyomáson további 10 percig.
- Közben a húst felaprítjuk, a nagyobb zsírdarabokat kidobjuk.
Amikor a zöldségek elkészültek, kézzel engedjük ki a nyomást. Tegyük vissza a felaprított marhahúst a currybe, és keverjük bele. Tálalhatjuk az elkészült marhás vörös curryt főtt rizsre kanalazva, avagy hígabban, levesként is. Ízlés szerint korianderrel, thai bazsalikommal és/vagy thai chilivel díszíthetjük.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!